Informatie meldingprocedure

De Toetsingscommissie Juristen

De Toetsingscommissie Juristen behandeld ingediende meldingen van (mogelijk) begane overtredingen door NRvJ aangesloten registerjuristen. Dit betreft dus nadrukkelijk NRvJ registerjuristen.

De Toetsingscommissie bestaat uit 3 onafhankelijke registerjuristen (arbiters), welke de melding zullen onderzoeken. U, als melder, dient beschikbaar te zijn voor hoor en wederhoor door de commissie.

De commisie begrijpt dat ze nogal wat van u vraagt alvorens een melding in behandeling te nemen en een onderzoekte starten. Reden hiervoor zijn de mogelijk verregaande gevolgen van een onderzoek voor alle betrokken partijen. Wij hopen dan ook dat de te bewandelen procedure niet een afschrikkende werking heeft.

Uw persoonlijke gegevens worden nooit gedeeld met derden, noch met de jurist of het kantoor waar u melding tegen doet. Vertrouwelijkheid staat voorop.  Wel verlangt de Toetsingscommissie dat u zich verbind aan de gedane melding door de meldingsvoorwaarden te accepteren. Wij kunnen uw melding niet in behandeling nemen indien u niet met de medlingsvoorwaarden akkoord gaat. Het is ook niet mogelijk om een melding in te trekken.

Zaken die de Toetsingscommissie Juristen behandeld

Zaken die binnen het bereik van de Toetsingscommissie Juristen vallen zijn:

  • Overtreding(en) van de Gedragsregels van het NRvJ;
  • Integriteitskwesties;
  • Nalatigheidskwesties;
  • Plichtsverzuim


Let op, de Toetsingscommissie behandeld geen geschillen/klachten over declaraties en rechtsbijstand tussen client en jurist. Evenmin behandeld de Toetsingscommissie kwesties waarbij mogelijk schadevergoedingen gemoeid kunnen zijn.

Klachten die uitsluitend van tuchtrechtelijke aard zijn kunnen en worden niet door de Toestingscommissie Juristen behandeld.

In het geval van een advocaat, kunnen deze klachten worden voorgelegd aan de Deken in het arrondissement alwaar de advocaat werkzaam is. Waar u zich in het desbetreffende geval moet wenden treft u op de website van de NOvA:

www.advocatenorde.nl/de-advocaat/klacht-over-een-advocaat

In het geval van een notaris kunt u zich wenden tot de kamer voor het notariaat: 

www.notaris.nl/de-notaris/klachten-over-de-notaris/kamer-voor-het-notariaat

En in het geval van een MfN Registerjurist bij het STM:

www.mediationtuchtrecht.nl

Werkwijze Toetsingscommissie Juristen

U heeft een feit of handeling geconstateert, die uwer inziens in strijd is met de gedragsregels van het NRvJ of anderszins niet passen bij een NRvJ registerjurist. In sommige gevallen, waar de situatie het toelaat, kunt u in eerste instantie bij de betreffende jurist aangeven dat u van mening bent dat zijn handelen of gedrag de norm overtreed. Mocht dit geen uitkomst bieden of staat de situatie een directe benadering niet toe, dan kunt u melding doen bij de Toetsingscommissie Juristen. 

Op deze pagina staat in hoofdlijnen hoe de Toetsingscommissie Juristen te werk gaat. Alle regels en voorwaarden ten aanzien van een toetsing staan in de meldingsvoorwaarden, dat u op aanvraag gratis per e-mail wordt toegestuurd of welke u zelf hier kunt downloaden.

Melding maken

U vult het meldingsformulier zo volledig mogelijk en naar waarheid in. U kunt in het formulier, middels het daarvoor aangegeven veld, de melding omschrijven of in een document aanhechten. Wenst u de melding bij te voegen, dan kan de melding enkel een .doc, .odt of pdf document zijn. Verschaf zo gedetailleerd mogelijk informatie in uw melding.

Na het indienen van uw melding, neemt de toetsingscommissie binnen 5 werkdagen contact met u op. Hierbij kan om aanvullende informatie worden gevraagd of een toelichting op de melding.

Zodra de melding inbehandeling wordt genomen, zal er een onderzoek worden gestart. U ontvangt na afronding van dit onderzoek de uitkomst ervan.

Mocht de melding uitmonden in een arbitragezaak, dan kan het zijn dat u in deze wordt verzocht te getuigen. U bent hiertoe gehouden middels de meldingsvoorwaarden waar u mee akkoord bent gegaan bij het doen van de melding.

Kosten Melding

Er zijn geen kosten verbonden aan de meldingprocedure (voor de melder) bij de Toetsingscommissie Juristen van het NRvJ.

Hoe moet er melding worden gemaakt?

Als u een melding indient bij De Toetsingscommissie, dient u altijd eerst het vragenformulier volledig en naarwaarheid in te vullen. Op het vragenformulier geeft u niet alleen aan wat de melding inhoud, maar ook welke overtreding u hierin ziet.
Met uw handtekening onder het ingevulde vragenformulier geeft u aan dat u wilt dat de Commissie uw melding oppakt en onderzoekt en dat u zich aan de meldingsvoorwaarden verbind. Tegelijk met het vragenformulier moet u ook de kopieën van de daarin gevraagde stukken toesturen. Tevens moet u stukken die u relevant acht voor de beoordeling van de melding meesturen.

Nadat u het vragenformulier definitief heeft ingediend, zal op het secretariaat van De Toetsingscommissie gecontroleerd worden of de Commissie uw melding kan en mag behandelen.
Alvorens uitsluitsel wordt gegeven of de melding door de Commissie kan worden behandeld, kan de Commissie ter completering van het dossier aanvullende stukken opvragen. Indien binnen de door de Commissie gestelde termijn de gevraagde gegevens niet zijn ontvangen, zal het dossier worden gesloten.

Als de melding door de Commissie kan worden behandeld, ontvangt u binnen 14 dagen bericht van de Commissie.

Nog even de belangrijkste punten op een rij:

  1. probeer, indien mogelijk, eerst de kwestie met de jurist zelf op te nemen;
  2. Haalt dit niets uit, of is de mogelijkheid er niet, vul dan het
    meldingsformulier in en stuur dat – samen
    met de benodigde stukken – in;
  3. Houd uzelf beschikbaar voor hoor- en wederhoor;
  4. Een gedane melding kan niet worden ingetrokken.

Het vervolg van de procedure.

Nadat u aan de hierboven genoemde voorwaarden heeft voldaan, dan stelt de Toetsingscommissie een onderzoek naar de jurist of het kantoor in.
Is uw melding gegrond en leidt deze tot een arbitragezaak, dan kan u opgeroepen worden om te getuigen.
U ontvangt tussentijds geen details omtrent de afhandeling van uw melding, buiten de algemene voortgang van de behandeling. Wel ontvangt u een afschrift van de uitspraak indien uw melding tot een arbitragezaak heeft geleidt.

U kunt een melding niet intrekken

Zodra u een melding heeft ingediend, kunt u deze niet intrekken. In tegenstelling tot een klacht of geschil. De melding betreft namelijk een beoordeling van de integriteit van een jurist, of hij al dan niet nalatig heeft gehandeld of zich van zijn plicht heeft verzuimd danwel de gedragsregels heeft overtreden. Deze zaken omhelsen vertrouwenskwesties waarop het NRvJ toeziet. Overtredingen hebben dan ook verstrekkende gevolgen voor Registerjuristen, daar het primaire doel van het NRvJ het waarborgen van de rechtshulp omhelst.

Het intrekken van een melding zou kunnen betekenen dat er een afspraak is gemaakt tussen u, de melder, en de jurist of dat er een andere regeling heeft plaatsgevonden, welke de Commissie niet kan beoordelen. Het intrekken van een melding zou de integriteit van het register en de Commissie kunnen schaden en is derhalve uitgesloten.

U kunt wel uw bezwaar tegen een voortzetting van de behandeling van uw melding kenbaar maken omkleed met de redenen. Deze zal meegenomen worden in de procedure.

De uitspraak

De Commissie kan iedere beslissing nemen, die zij redelijk en billijk acht ter afhandeling van de melding. Zo kan de Commissie onder meer de volgende beslissingen nemen:
– een boete opleggen volgens de categorieën opgenomen in de gedragsregels van het NRvJ;
– de Registerjurist of het kantoor te schorsen of te schrappen uit het register;
– een passende maatregel op te leggen die recht doet aan de overtreding.

Binnen een maand na de zitting wordt de uitspraak aan partijen toegezonden.

Geen hoger beroep

Tegen een uitspraak van de Toetsingsommissie is geen beroep mogelijk. Na de zitting is de zaak gesloten. Wel kan na de toezending van de uitspraak een kennelijke reken- of schrijffout in de tekst nog worden hersteld.
Let op: hier gelden verschillende termijnen voor, afhankelijk van de gevolgde procedure.
Bij een opgelegde maatregel of sanctie moet u binnen 14 dagen de Commissie schriftelijk verzoeken tot aanpassing van de foutieve gegevens. Bij een arbitraal vonnis kunt u de Commissie binnen 3 maanden nadat het vonnis ter griffie van de rechtbank is gedeponeerd, schriftelijk om verbetering van die gegevens vragen.
De uitspraak van de Arbitragecommissie Juristen is bindend, tenzij u of uw jurist binnen drie maanden na de verzenddatum van de uitspraak aan de rechter vraagt om na te gaan of de uitspraak naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. Voor zo’n procedure is het doorgaans wel noodzakelijk dat u een advocaat inschakelt.
Uitsluitend bij de gewone rechter staat tegen het arbitraal vonnis naast het rechtsmiddel van vernietiging ook het rechtsmiddel van het request civiel (herroeping) open.
Voor het instellen en voeren van deze procedures heeft u een advocaat nodig.